De zwarte lijst is geen zwart papier waar je een lening op kan aanvragen. Verre van. Wie er nog niet van gehoord heeft, des te beter, dan heb je nog geen betaalproblemen meegemaakt. Wie het wel kent én er op vermeld staat, heeft wel een probleem. Maar voor alles is een oplossing natuurlijk, zo ook voor mensen die op de zwarte lijst staan. Wil je toch nog een lening afsluiten, dan moet je dit artikel zeker verder lezen.
In slechte papieren en toch een lening krijgen? Klik hier!
De zwarte lijst bij de Nationale bank is een hulpmiddel voor banken. Wie ooit betalingsproblemen had en een lening niet tijd of volledig kon terug betalen staat op de lijst vermeld. Wie een nieuwe lening wou aanvragen kon geweigerd worden als zijn naam op die lijst vermeld stond. De zwarte lijst kan elke bank raadplegen en je mag ervan uitgaan dat ze dit ook doen. Een bank wil het risico zo laag mogelijk houden en geen klanten die een lening niet kunnen terug betalen. Daar zit juist de winst van een bank, goede klanten die alles netjes terug betalen inclusief alle kosten.
Maar er zijn banken die zich specialiseren in mensen die op de zwarte lijst staan. Voor iedereen is er dus wel een oplossing, ook voor mensen op de zwarte lijst. Eens je zo een bank gevonden hebt kan je aan de slag. Zij hebben ook simulatie tools voorhanden waar je een eerste test kan doen om te zien hoeveel je kan lenen en wat de kosten zijn. Geef bedrag en aantal maanden in, klik, en je ziet de maandelijkse aflossing al staan. Is het bedrag vrij hoog met de kosten bij? Dat kan wel, want deze banken gaan probleemgevallen een iets hogere kost aanrekenen. Net omdat het risico zo hoog is, gaan ze dit ook doorrekenen.
Een bank hoeft immers niet de dupe te worden van jou betaalproblemen in het verleden of heden. Ze stellen net alles in het werk om je de kans te geven toch een lening aan te vragen. In ruil daarvoor zullen de kosten wat hoger zijn, net omdat je een zo groot risico bent voor de bank. Hoe minder risico hoe liever een bank het heeft. Iemand die geen problemen zal veroorzaken is in de ogen van een bank de ideale klant. Iemand die moet vermelden dat hij of zij op de zwarte lijst staat, zal de bank niet zo graag horen. Maar bij de gespecialiseerde banken, is dit geen probleem. Hoeveel de kosten zijn zal afhangen van het te lenen bedrag en aantal maanden je wenst af te betalen.
De kosten van een lening zijn altijd vermeld als JKP. Voor wie het nog niet weet, die afkorting staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Hoe lager het percentage hoe minder kosten je zal betalen op de lening. Ook voor het geval je op de zwarte lijst staat kan dit de moeite zijn de beschikbare banken te vergelijken. Zo kan je toch nog wat extra euro’s besparen per maand. Je zal het al moeilijk genoeg hebben, dus waarom niet wat extra moeite doen en de goedkoopste lening eruit halen. Het geld dat je krijgt is overal hetzelfde, de kosten zijn voor jou om te dragen. Hoe minder maandelijkse kosten, hoe beter voor je totale budget.
De zwarte lijst is natuurlijk niet zomaar in het leven geroepen. Je hebt altijd mensen die er de kantjes willen aflopen en teveel lening hebben lopen. De lijst is er net om die mensen tegen zichzelf te beschermen. Er zijn heel wat gevallen waar je merkt dat er niet met geld kan omgegaan worden. Wat binnenkomt gaat 2x naar buiten, zodat je moet gaan lenen om het gat te dichten. En zo kom je in een vicieuze cirkel. De ene lening aangaan om de andere put te dichten. Dat is natuurlijk geen goed idee, en daarom is de zwarte lijst er. Zo weten banken dat ze een probleem klant hebben als zij nog een aanvraag zouden doen. Zo komt de bank niet in de problemen en de klant zelf ook niet, want weer een nieuwe lening en ze toch niet kunnen afbetalen heeft helemaal geen zin.
Maar als je verstandig met geld om kan, is er wel een bank te vinden die je geld zal lenen. Zoek maar rustig alles op, voer enkele simulaties uit en voor je het weet staat het geld op de rekening.
Let op: geld lenen kost ook geld.