Slimme manieren om vanop de zwarte lijst toch een lening te krijgen!

Slimme manieren om vanop de zwarte lijst toch een lening te krijgen!

Op de zwarte lijst staan wil zeggen dat je een lening niet kon terugbetalen. Ook met een achterstal van amper drie maanden kan een bank beslissen om je op die lijst te laten plaatsen. Je krijgt er gelukkig wel eerst een waarschuwing voor, zodat je toch nog het nodige kan doen. Maar de mogelijkheden moeten er natuurlijk zijn. Mensen lenen soms om de ene schuld af te betalen. Maar op die manier maken ze nog meer schulden. Een goed financieel beheer is dus zeker aan de orde. Zorg dat je maandelijks niet meer uitgeeft dan dat je ontvangt. En als het kan, spaar elke maand een klein bedrag. Die spaarpot kan je dan aanspreken bij problemen of dringende betalingen.

Vergelijk hier alle kredieten!

Maar ook als je een nieuwe lening nodig hebt als je op de zwart lijst staat, dan zijn er nog opties. Banken staan toe om een minilening aan je te geven. Dit is een bedrag van maximum 1000 euro. Niet zo veel, maar in de meeste gevallen dekt het toch het nodige. Een dringende reparatie die je moet laten uitvoeren, of het einde van de maand halen. Boodschappen doen neemt voor veel mensen ook een grote hap uit het budget. Je kent het wel, de facturen volgen mekaar snel op elke maand, en daarbovenop moet je de lening dan ook nog terugbetalen. Zorg dus dat het mogelijk blijft en je niet opnieuw een vermelding krijgt op de zwarte lijst.

Ga je liever niet naar een bank, dan kan je altijd bij een vriend of familielid gaan lenen. Dat heet dan een onderhandse lening. Je kan die via een notaris laten vastleggen of zelf de documenten opstellen. De ontlener kan steeds een rentepercentage laten vastleggen, ook bij laattijdige betalingen bijvoorbeeld. Op die manier betaal je meer af dan dat je geleend hebt. Er ontstaat vaak wrevel als er tussen kennissen geld wordt uitgeleend. Zeker als er problemen ontstaan dan ontstaan er discussies en moet het vaak op een ander niveau uitgevochten worden.

Je kan zelf ook nagaan of je op de zwarte lijst staan. Daarvoor kan je contact opnemen bij de Nationale Bank van België. Via de website met een kaartlezer, of per post de aanvraag versturen. Op die manier zie je snel wat de toestand is. Ook als je schuldenvrij bent kan je tot 10 jaar lang op die lijst blijven staan. Dat om te voorkomen dat je nog nieuwe lening zou aanvragen en opnieuw in de problemen komt. De lijst is opgemaakt om particulieren te beschermen tegen zichzelf en voor banken om klanten te weren die leningen niet kunnen terugbetalen.

Vergelijk hier alle kredieten!

Is er een van deze manieren die je aanspreekt dan weet je wat je te doen staan. Bij een bank een minilening aanvragen of bij een vriend de vraag stellen. Zorg dat je alles kan afbetalen en je niet in verdere problemen terecht komt.

About the author

admin administrator

Leave a Reply

Let op: geld lenen kost ook geld.